maanantai 18. lokakuuta 2010

#cosplay.fi

Osallistuin eilen irkissä pidettyyn cosplay.fi -projektin suunnittelukokoukseen, ja parantumattomana idealistina inspiroiduin tästä tietenkin aivan valtavasti, vaikka näyttääkin siltä, että sivuston toteutuminen on vielä pitkän ja kivisen tien takana. Jostain on kuitenkin aloitettava, ja kerta kiinnostuneita oli mukana sen verran paljon, niin ehkä Suomen cosplaylla on vielä hamassa tulevaisuudessa hieno, yhtenäinen sivusto, joka kerää kaikki harrastajat saman palvelimen suojiin!

Yksi keskustelun tärkeistä pointeista oli se, että päätimme pitää kanavan #cosplay.fi (IRCnet) auki cosplayharrastajien yleistä keskustelua varten, sillä Anikissa ja irc-gallerian cosplaypalstalla vuorovaikutus ei valitettavasti ole kovinkaan hedelmällistä. Kaikki siis rohkeasti keskustelemaan cosplay.fi -projektista tai lätisemään muuten vain muiden cosplayereiden kanssa! Kyseessä ei ole minkään valtakunnan eliitin ylläpitämä kanava, jolle vain etuoikeutetut saisivat liittyä - minun kaltaiseni irkkinyyppäkin uskaltautui mukaan. Mikäli irc ei ole entuudestaan tuttu, web-ircistä on hyvin helppo aloittaa. Tässä ohje.

Muutama muukin ajatus virisi eilisestä kokouksesta.

Cosplay.fi -sivustosta on alustavasti suunniteltu jonkinlaista yleissivustoa, jonka alta löytyisi sekä harrastajafoorumi että cosplay.comin tyyppinen kuvagalleria käyttäjäprofiileineen. Lisäksi ilmaan heitettiin ehdotuksia tapahtumakalenterista, tuomaritietokannasta, yleisestä infosivusta, tutoriaalidatabasesta ja vastaavista. Jossain päin interwebsiä on kyseenalaistettu tällaisen, pelkästään suomalaisille harrastajille suunnatun sivuston tarve; onhan meillä jo Aniki, irc-galleria ja ulkomaiset cosplaysivustot eikä Suomi-/cgl/:kään ottanut tuulta siipiensä alle. Itse olen sitä mieltä, että cosplay on harrastus siinä missä muutkin ja kuten eilisessä keskustelussa tulikin esille, niin virallinen ja yhtenäinen sivusto edesauttaisi ihmisiä mieltämään harrastuksensa harrastukseksi. Mikäli lolitoilla, BJD-harrastajilla, j-musiikin ystävillä ja virtuaalitalleilijoilla on omat keskussivustonsa, niin miksi ei meilläkin olisi? Tällainen voisi myös virittää käyntiin cosplayhin keskittyviä paikallisyhdistyksiä - Helsingissä, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa on jo muutama miitti pidettykin.

Mutta. Näinkin laaja-alaisen sivuston toteutus vaatii riittävää määrää vapaaehtoisia, jotka ovat halukkaita näkemään vaivaa asian eteen. Sivustoa ei myöskään kasata ilman tietotaitoa ja toistaiseksi kukaan ei olekaan tunnustanut omaavansa niin kattavia koodaustaitoja, että uskaltaisi moiseen urakkaan ryhtyä. Sivusto päätettiinkin alustavasti kasata valmiista paloista niin pitkälle kuin mahdollista ja mikäli palvelu yleistyy, niin ylläpidon ja toteutuksen voisi hoitaa ostopalveluna, jonka voisi rahoittaa esimerkiksi myymällä suomalaisille yrityksille (esim. alan lehdet, askartelukaupat, säläkaupat jne) mainostilaa sivustolta.

Mutta, mutta. Valtio on ikävä keksintö. Se kun haluaa vahtia rahaliikennettä. Olin yhden räkäisen kauden lukioni oppilaskunnan rahastonhoitajana ja osaan pitää alkeellista kirjanpitoa tuloista ja menoista (kuten moni muukin meistä), mutta kun lakipykälien kanssa pitäisi alkaa elää vähän tarkemmin, niin olen aika lailla sormi suussa (kuten moni muukin meistä). Pitäisikö siis koomaava Cosplay Finland ry tekohengittää käyntiin ja hoitaa mahdollinen tulevaisuuden rahaliikenne sen kautta? Onko cosplay.fi:llä tulevaisuutta ilman virallista organisaatiota? Saako massiivisuutta aikaan ilman massia?

Ikävät raha-asiat poislukien ilmassa on kuitenkin toiveikkuutta, innokkuutta ja sitä paljon peräänkuulutettua yhteisöllisyyttä. Tästä tulee vielä jotain! Ehkä kaikki järjestyy vielä! Viisaat päät yhteen!

(Lopuksi pahoittelen vielä sitä, että blogini on ollut hiljaa viimeiset puolitoista kuukautta. Yliopisto on jännä asia, joka vie varsinaisen lukujärjestyksen aukkoisuudesta huolimatta yllättävän paljon aikaa. Lupaan parantaa tapani!)

3 kommenttia:

 1. Hienoa että kokous oli noinkin hedelmällinen, itse unohdin ihan täysin koko kokouksen ja harmitti jälkeenpäin aika mukavasti kun muistin asian joskus kello yhdentoista aikoihin illalla. 8'D Pitääpä kuitenkin uskaltautua tuonne irkin puolelle tsekkaamaan minkälainen keskustelumeininki on.

  Omasta mielestäni varmaan helpointa olisi aloittaa tekemällä oma foorumi jollekkin ilmaispalvelimelle ja sen jälkeen laajentaa kuvagallerioihin ja muihin. Cosplaykeskustelu ainakin sillä tavalla eriytyisi Anikista ja päästäisiin vähän näppituntumaan millaista porukkaa olisi mukana ja millaisia käyttäjiä kyseessä. :3 Toivottavasti projekti saa kunnolla tuulta siipiensä alle!

  VastaaPoista
 2. Hyvää tekstiä~~~~~ Hyvää mainosta.

  Itsekkin kannatan tuota Biitin ehdotusta pienemmästä "vauva-versiosta". Kokeilemalla ja harjoittelemalla saadaan selville, että mitä sitä oikeasti tullaan tarvitsemaan ja mitkä asiat toimivat. Sillä voisi jo pikku hiljaa rueta haalimaan ihmisiä kasaan kaikista eri syövereist, ja näkisi, että onko suuremman luokan sivustolle oikeasti käyttöä.

  Itselläni meni eilen vähän asiaa ohi, kun ei tahtonut tuo web-irc pelittää ja piti vaihtaa siihen ihan oikeaan irkkiin keskustelun aikana.

  VastaaPoista
 3. Biitti: Joo, no itsekin olisin unohtanut asian ihan autuaasti, ellen olisi aikanaan laittanut kännykkään muistutusta asiasta. :,D Mihin joutuisinkaan ilman tietotekniikkaa! Ja ilmeisesti foorumin pohja on tulossa jostain maksuttomasta mestasta. :>

  Fukka: Jep, ihan totta; eihän sitä Roomaakaan päivässä rakennettu. Hetkessä ei saa hyvää ja lopullinen sivuston muoto rakentuu varmasti parhaiten niin, että sivuston käytön alkaessa esille tuleviin epäkohtiin ja ideoihin tartutaan sitä mukaa kun niitä ilmenee. :3

  VastaaPoista