torstai 2. syyskuuta 2010

Kuinka säästää rahaa cosplayssa joutumatta nälkäkuurille

Tämänkertainen blogipäivitys syntyi junamatkalla yliopistolta kotiin. (Oi suuri ja kattava 3G-verkko!) Opiskelijaelämään tunnetusti liitetty köyhäilevä elämäntapa innoitti minua jakamaan nuukaa elämänasennetta eteenpäin, sillä suurin osa cosplayereistahan tekee huonoa työtä pienellä palkalla, elää viikkorahojen varassa tai on köyhä opiskelija. Silti nämä ihmiset harrastavat cosplayta - harrastusta, jossa yksittäisen puvun budjetti voi kohota huomaamatta satoihinkin euroihin. (Siitä, onko moinen oikeasti järkevää, voi olla montaa mieltä, mutta unohdetaan se tällä kertaa.)

Olen yrittänyt viedä penninvenytyksen pukuja tehdessäni äärimmilleen ihan vain sen takia, että minua korpeaa kuluttaa rahaa niin vietävästi yhden puvun takia. Myönnän suoraan, että olen tehnyt useita, äärettömän typeriä cosplayhin liittyviä ostoksia elämäni aikana, mutta kukapa meistä ei olisi? Ei ole harvinaista, että ostan mielestäni juuri täydellisen väristä kangasta vain huomatakseni kotona, että jahas, väärä väri - eihän tätä voi mihinkään käyttää. Eli ei kun uusi reissu kangaskauppaan.

Listasin kuitenkin muutamia säästövinkkejä, joita olen vuosien varrella yrittänyt noudattaa vaihtelevalla menestyksellä. Nämä ovat varmasti monelle itsestäänselvyyksiä, mutta toivottavasti niistä on hyötyä edes jollekulle!

1) Kierrätä. Jos et enää käytä vanhaa pukuasi, hyödynnä se uusien pukujen raaka-aineiksi. Napit kannattaa aina ottaa talteen, kuin myös soljet ja muut pikkuosat. Kangasosat voi leikellä paloiksi ja niitä voi käyttää uudestaan; parhaassa tapauksessa esimerkiksi samat housut voivat palvella monessakin asussa. Vanhat peruukit tekevät myös hyvin kauppansa Anikin osto- ja myyntipalstalla, ja mikseivät kokonaiset cosplayasutkin. Peruukkien hankkiminen Anikin palstalta on myös oikein suositeltavaa, mikäli sieltä suinkin itselleen tarpeellinen peruukki löytyy.

2) Älä heitä mitään pois. Äidit eivät tästä pidä, mutta kaikenlaisen rojun hamstraaminen voi tulla pitkällä tähtäimellä halvemmaksi kuin se, että lähtee metsästämään samoja tarvikkeita uutena. Vanhoista laukuista voi ottaa talteen metalliosia, rikkinäisistä vaatteista voi tehdä kangasosia ja vanhat vaatteet voi modata puvun osiksi. Omissa kokoelmissani on muun muassa vanhat aurinkolasien kehykset, filmipurkkeja, sähköjohtoa, vanhoja koruja ja säilykepurkkien kansia.

3) Hyödynnä kirpputoreja. Kirppiksiltä kannattaa etsiä etenkin kenkiä, sillä useimmiten vain tietyssä cosplayasussa käytettävien kenkien hankkiminen kenkäkaupasta tulee äkkiä melkoisen kalliiksi (done that - onneksi ovat kuitenkin kivat kengät, joita voin käyttää vapaa-ajallanikin). Tässä on tietenkin miinuksena valikoimien suppeus - kivat ja halvat kengät eivät juuri lämmitä, mikäli ne ovat kolme kokoa liian pienet. Mikäli et käy töissä ja tuloja ei käytännöllisesti katsoen ole, niin kirpputoreilta voi näppärästi haalia itselleen lisätuloja myymällä turhat tavaransa pois. Eräskin tuttuni tienasi pöydällään reilut 300 euroa, notta suosittelen lämpimästi!

4) Hyödynnä halpakauppoja. Niistä löytyy usein näppäriä perusvaatekappaleita, joita on turha alkaa tehdä itse ja joista saisi maksaa vaatekaupassa tuplat enemmän. Jos tarvitsen pukuuni perushousut tai vöitä, etsin niitä yleensä ensimmäisenä paikallisesta Tarjoustalosta.

5) Vahtaa kangaskauppojen palaosastoja. Niistä löytyy usein alennettuja pakanloppuja ja melko suuriakin paloja, jotka riittävät vallan mainiosti vähän isompaankin vaatekappaleeseen. Kangaskauppaan lähtiessään kannattaa myös ottaa mitat siitä, kuinka paljon tarvitsee materiaaleja - metrikin ylimääräistä kangasta tuntuu lompakossa, jos kankaan metrihinta lähentelee kahtakymmentä euroa. Kangasmateriaaleissa itsessään ei kuitenkaan yleensä kannata säästellä. Valitettavan usein kalliimpi kangas tarkoittaa parempaa kangasta.

6) Laatu ennen määrää. Tee vuodessa vähän vähemmän pukuja ja panosta niihin hiukan enemmän, niin voit hyvillä mielin käyttää niitä toisen jos kolmannenkin kerran.

7) Miksi ostaa omaksi, jos voi lainata? Minä ja Elzy tapasimme elää materiaalisymbioosissa asuessamme vielä samassa kaupungissa - olen joskus potenut akuuttia softispulaa ja saanut lainata sitä hänen varastostaan, ja vastalahjaksi olen antanut hänen käyttöönsä silikoninauhaa tai lainannut hopeamaalia. Kenkiä pukua varten voi lainata vaikka äidiltä, valkoista kauluspaitaa veljeltä, peruukkia kaverilta ja niin edelleen.

8) Proppimateriaaleissa voi säästää käyttämällä mielikuvitusta. Kalliiden muoviseosten kanssa läträämisen sijasta voi yrittää saada haluamansa pahvista, paperimassasta, askartelumassasta ja muusta rojusta. Nostan hattua proppimestari Wepille, joka on tehnyt proppejaan mitä mielikuvituksellisimmista materiaaleista - klassisin näistä materiaaleista lienee vanha ruotsinkirja. :D

9) Mene mukaan kimppatilauksiin. Jos olet tilaamassa ulkomaisesta nettiputiikista jotain, kannattaa pyytää kavereita mukaan, niin saatte toimituskuluja pienemmäksi. Anikin puolelta löytyy kimppatilauksia aina toisinaan - mm. roran pyörittämä kenkien tilauspalvelu on vaikuttanut oikein kätevältä.

10) Jos mahdollista, hyödynnä ulkomaanmatkat. Esimerkiksi Virosta saa kuuleman mukaan halpoja kankaita ja mikäli olet lähdössä matkalle Japaniin, niin käy ihmeessä ostamassa itsellesi muutama peruukki. Säästät ainakin postikuluissa.

11) Mikäli harrastat ulkomailta tilailua, kannattaa hyödyntää ajat, jolloin dollarin kurssi suhteessa euroon on heikko. Saat samalla euromäärällä enemmän dollareita. Tällä hetkellä kurssit eivät ole kovin suopeita dollarikauppoja ajatellen, mutta kannattaa pitää uutisia silmällä ja pistää eBay laulamaan, mikäli aika näyttää suopealta.

2 kommenttia:

  1. Komppaan kaikkia kohtia innolla (tai no, proppimestariksi en ehkä itseäni tituleeraisi mutta kiitos? 'D), erityisesti romunkeräys, ulkomaanmatkat ja kimppatilaukset on koettu hyviksi säästökeinoiksi.
    Anikin lisäksi kannattaa seurata myös ulkomaan harrastajia, ainakin LiveJournalin cosplay-yhteisössä on aina silloin tällöin myytävänä peruukkeja, piilolinssejä ja kankaitakin kohtuulliseen hintaan. Ja kirpputoreilta ostettuja kenkiä voi kaikeksi onneksi venyttää, jos ne ovat nahkaa ja vain esimerkiksi kokoa liian pienet. 8D

    VastaaPoista
  2. Valuuttakurssit, ihmiset - seuratkaa niitä! Ja allekirjoitan erityisen boldisti myös kohdat 6, 8 ja 3! :>

    VastaaPoista