lauantai 17. heinäkuuta 2010

Ennakkokatsaus World Cosplay Summitin finalisteihin

World Cosplay Summitin finaaliin on aikaa enää kaksi viikkoa. Cosplayn mm-kisoiksikin tituuleerattu kisa käydään Japanissa 1. elokuuta ja mukana on jälleen kilpailijoita ympäri maailmaa. Kuten suurin osa blogin kohderyhmästä varmaan tietääkin, on Suomi jälleen kisassa mukana - kotimaammehan debytoi WCS-finaalissa ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Tämän vuoden Team Finlandin muodostavat viime lokakuussa Suomen WCS-karsinnoissa voiton napanneet Riina ja Sami, joiden valmistautumista finaaliin olen tässä vuoden aikana seuraillut heidän bloginsa välityksellä. Onnea matkaan!

Suurin osa osallistuvista maista on jo valinnut edustajansa, joten ajattelinkin luoda nopean katsauksen tämän vuoden tiimeihin ja Summit-humuun noin yleensä. Konaminin WCS-artikkelit ovat muuten ehdottomasti lukemisen arvoista tavaraa kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Suomihan on tunnetusti pieni maa myös cosplayharrastajien määrässä mitattuna, ja meillä ei karsintoihin toistaiseksi ole ollut suurta tunkua - ensimmäisenä vuonna kisassa oli muistaakseni seitsemän paria ja viime vuonna kuusi. Karsintaan ei myöskään ole minkäänlaista esikarsintaa, toisin kuin lähes kaikissa muissa Summitiin osallistuvissa maissa - Brasiliassakin järjestettiin tänä vuonna kahdeksat esikarsinnat, mikä kertonee jo jonkin verran cosplayn suosiosta kyseisessä maassa.

Myös eräs toinen ulkomainen erikoisuus hämmentää varmasti suomalaista, vaatimatonta kansanluonnetta - ulkomailla ei ole suinkaan ennenkuulumatonta, että aiempana vuonna Summit-finaaliin valittu pari pyrkii karsintojen kautta finaaliin uudestaan. Mitä nyt YouTube-kommentteja on uskominen, niin ainakin Ranskan tämän vuoden edustajapari on samainen, joka edusti maataan finaalissa kaksi vuotta sitten. Japanin karsintoihin osallistuvat tiimit on jo julkaistu WCS:n virallisilla sivuilla ja nopean silmäilyn jälkeen voidaan huomata, että myös kisojen pysyvässä isäntämaassa finaaliin pyrkii uudestaan sellaisia pareja, jotka ovat jo aiemmin edustaneet maataan. Vaikka tämä alkuun tuntuikin minusta hiukan hämmentävältä, niin on se loppujen lopuksi ihan ymmärettävää - eihän urheilijoitakaan kielletä osallistumasta seuraavan vuoden MM-kisoihin, mikäli he ovat voittaneet mm-kultaa aiempina vuosina. Summit (ja eurooppalaisille tietenkin Eurocosplay) on kuitenkin cosplayerin ainoa väylä kansainvälisille kisa-areenoille, joten varmasti osanotto houkuttaa uudestaankin. En sitten tiedä, kuinka paljon draamaa ja pahaa verta aiempien vuosien edustajien osallistuminen karsintoihin noiden maiden harrastajapiireissä aiheuttaa, mutta suurempi harrastajamäärä ja erilainen kisakulttuuri ehkä muokkaavat ilmapiiriä hiukan sallivammaksi kuin Suomessa. Mene ja tiedä.

En ole ihan kaikkiin tämän vuoden edustajatiimeihin tutustunut, sillä WCS:n viralliset sivut eivät aina ole kaikkein infromatiivisimmat. Muutenkin kunkin maan karsintojen voittajaesityksen etsiminen on raivostuttavaa salatiedettä - joko videoita ei ole tai sitten niitä ei osaa etsiä. Meksikon edustajia ei Tuubista löydä hakusanalla "wcs preliminaries" vaan "wcs eliminatoria" tai sitten hakulootaan täytyy tapailla "wcs ganadores" "wcs winners"in sijaan. Kovin monessa maassa ei myöskään ole yhtä ahkeria kisakuvaajia kuin Suomessa (iso hatunnosto Unitalle!).

Ranskan voittoisa tiimi:




Liehuvat jutut ja herkkä, koreografinen tulkinta ovat läsnä myös USA:n edustajien esityksessä:




Thaimaan esitys:





Aasiassa isot monsteripuvut ovat näemmä kuuminta hottia tällä hetkellä. Thaimaan esityksen lopun jälkeinen kohtauskin on jokseenkin riemastuttava; tusina avustajia ryntää nostamaan kaatuneen kisaajan pystyyn ja rahtaamaan proppeja äkkiä pois. Ah, mitä asiakaspalvelua!

Etelä-Korean tiimin esitystä en löytänyt kokonaisuudesaan, mutta sen sijaan paikallinen tv-kanava on tehnyt jonkinlaisen videokoosteen karsinnoista:






Ihan uskomattomia juttuja sitä näkeekin kun vanhaksi elää. Katsokaa vaikkapa kohtaa 0:19 - mitä ihmettä? Miten tuollaisen toteuttaminen on ylipäätään mahdollista? Ovatko siellä päin kaikki cosplayerit ammatiltaan sähkö-insinöörejä? Vaikka en korean kieltä ymmärräkään, on video kuitenkin hyvin mielenkiintoista katsottavaa ja antaa ihan kivasti informaatiota; cosplay kun ainakin näyttäisi olevan Etelä-Koreassa paljon julkisempi harrastus kuin Suomessa. Pukuilijat posettavat tavallisten turistien kanssa valokuvissa ja karsinnoista tehdään ohjelmaa valtakunnalliselle tv-kanavallekin.

Vaikka YouTube onkin Kiinassa pannassa, löytyi karsintojen voittajien esityksestä yksi videopätkä:






Nukkemestari -tyyppinen esitys on ideana aika klassinen, mutta onnistuessaan se on erittäin näyttävä. Samanaikaiset liikkeet vaativat ehdottomasti tiukkaa harjoittelua ja erittäin hyvät ajoitukset, ja Kiinan tiimi on onnistunut hommassaan erinomaisesti.

Kaikkia videoita en tohtinut upottaa blogitekstiini, mutta jos kiinnostusta riittää, kannattaa vilkaista myös muiden tiimien esityksiä:

Espanja
Meksiko
Singapore
Saksa

Brasilian tiimi valitaan vasta tänään ja Japaninkin tiimit päätetään vasta finaalin alla. Tanskassa ei puolestaan käyty karsintoja lainkaan finalistien päättämiseksi enkä ole toistaiseksi löytänyt videomateriaalia Italiasta enkä Australiasta.

Jos jaksoitte katsoa kaikki videot läpi, niin varmaankin huomaatte, että ei se taso niin mahdottoman ällistyttävä ole muualla maailmassa. Tietyissä maissa (USA, Ranska, Brasilia, Italia) cosplayn taso on perinteisesti melko kova ja Aasiassa propinteko on viety toiseen potenssiin, mutta jos unohdetaan insinööritaidoillaan pätevät cosplayerit, niin ei Suomen cosplayerit muusta maailmasta kovin kauas jää. Moni WCS-esitys lepää kaiken maailman erikoiskikkojen (valotehosteet puvuissa, lavasteiden kekseliäs käyttö, puvunvaihto kesken esityksen ym) varassa ja vaikka nämä ovatkin hienoja tehokeinoja, niin itse esityksen tarina ja sanoma saattavat jäädä hiukan laihanlaisiksi. On myös mielenkiintoista huomata, että vaikka World Cosplay Summitiin kokoontuukin cosplayereita Afrikkaa lukuunottamatta kaikilta mantereilta, niin esitykset ovat pohjimmiltaan melko samankaltaisia ja toistavat samankaltaisia aiheita; rakkaussuhteita, traagisia kuolemia ja kaksintaisteluja.

WCS:n voittajaahan on etukäteen yhtä hankala arvailla kuin Euroviisujen voittajaa - Summitin tuomaristo koostuu pelkästään japanilaisista ja kaiken lisäksi tiimit saavat parannella esityksiään tai tehdä täysin uudet puvut finaalia varten. Itsekään en oikein osaa valita vielä omaa suosikkiani - hurraan luonnollisesti kotimaan puolesta, mutta esimerkiksi Ranskalla on minun makuuni oleva kauniiden pukujen ja kauniin esityksen muodostama hyvä kokonaisuus. Etelä-Korean edustajat puolestaan vakuuttavat näyttävillä puvuillaan ja proppitaidoillaan. Kiinan puvut eivät olleet erityisen näyttäviä, mutta esitys viihdytti minua kovasti sujuvuudellaan ja vaihtelevaisuudellaan. USA:llakin oli varsin mielenkiintoinen esitys, ja kisaajaprofiilien perusteella Italian tai Australiankaan menestys ei ole poissuljettua - ja Japanihan on tunnetusti sijoittunut kisassa lähes aina.

Finaalia suurella mielenkiinnolla odottaen!

ISO EDIT:
Brasilian esitys. Taisi muuten hypätä suosikikseni about heti. Katsokaa loppuun. Olen sanaton.



Lisälukemista:
Virallinen WCS-sivusto
deviantArtin WCS-ryhmä
Tiimien profiilit

7 kommenttia:

  1. Aaaa, namnamnam mitä esitysloistoa..! <3 Jännityksellä kyllä odotellaan WCS-tuloksia, tosi hyviä esiintyjiä on nähtävästi tänä vuonna mukana. :3

    Itse tykkäsin hirveästi Kiinan esityksestä. Koreagrafia ihan jollain toisella tasolla, mutta USAn esityksessä oli puolestaan selkeä alku, keskiosa, kliimaksi ja loppu. Kun näkisi näin hyvin jäsennettyä tarinankerrontaa Suomessakin useammin..! *w*

    Ja random huvitus; Ranska pärjää suomalaisilla avuilla: Sonata Arcticaa cossiesityksen taustamusana. Ah, se sinetöi tykkäämiseni tuonkin esityksen suhteen. <3

    VastaaPoista
  2. Olen tänä vuonna seurannut itse viime vuotta tarkemmin WCS-karsintoja, mutta itseltäni on suurin osa esityksistä jäänyt näkemättä (pääosin oman lyhyen keskittymiskykyni ja laiskuuteni takia), joten on erittäin muikeaa että joku on jaksanut kerätä vähät videot yhteen paikkaan. Kiitos siitä!

    Ja nyt itse asiaan. Täytyy kyllä kompata Biittiä, esityslöisto on huipussaan! On hankala valita suosikkiaan. Kiinan esityksestä todella näkyy harjoittelu ja hienosäätö (joka esim. USAn esityksestä uupuu, tytöt kun eivät esitystään paljon ehtineet harjoitella), ja se oli myös selkeä näin sarjaa/peliä tuntemattomalle. Thaimaan ja Singaporen mösöpukuja olisi kiva päästä tutkimaan lähemminkin, humm. Korean kisaesitys muuten löytyy täältä: ~linketi~. Hieno valoshow, ei voi muuta sanoa. *w*
    Itse ehkä kannustan eniten - kotimaani lisäksi - USAta. Olen seurannut heidän edistymistään livejournalin kautta ja ei voi muuta sanoa kuin vau.

    Mutta, tälläistä esitystasoa Suomeen, kiitos. Suomen cosplayskene onneksi kehittyy koko ajan, ja kuten sanoit, ei Suomi jää kauaksi muusta maailmasta, kuten esimerkiksi Eurocosplay-karsinnat osoittivat. Ehkä Suomessa tämän kaltainen taitotaso on vain harvinaisempaa näin nuoressa skenessä kuin vaikka USAssa, joka on väkiluvultaankin suurempi. Innolla kuitenkin jään odottamaan mitä finaali tuo tullessaan.

    VastaaPoista
  3. Ahh, WCS-kuolaa valuu suunpielestäni. Olen kyllä totaalisen laiska katsomaan tällä hetkellä noita videoita, mutta voittajien puvut itsessään vaan ovat niin inspiroivia.

    Suomen WCS:ssien taso voisi noustakin, jos enemmän kisaajia uskaltautuisi lavalle. Saattaa olla, että kunnollisen parin löytäminen näinkin karussa paikassa, kuin Suomi, saatta olla yksi syy osallistujakatoon.

    Tänä vuonna jään odottamaan kyllä kunnon lavashowta sieltä katsomonpuolelta. Minusta tuomareiden, että osallistujien tulisi muistaa, että simppeleillä lavasteilla ja vähemmälläkin tehoste- ja tempputykityksellä voi saada aikaan erinomaisen esityksen.

    VastaaPoista
  4. Näitä monikertaisia WCS-edustajia (tai ainakin yrittäjiä) on aika paljonkin. Thaimaata viime vuonna edustaneet Zeii ja Fay olivat molemmat toista kertaa mukana, Zeii muistaakseni toista kertaa peräkkäin. Australiassa taas oli heti asetettu sääntö, että sama pari ei saa osallistua karsintoihin viiteen vuoteen voitostaan. En tosin muista myöntyikö pääjärjestäjä Kenny laskemaan rajan kolmeen vuoteen. En tiedä onko Suomessa järjestäjät edes ajatelleet tätä mahdollisuutta, mutta voin myöntää että meillä on vähän puhuttu että voishan sitä kokeilla toisenkin kerran.

    Se on kyllä aika harmillista että Suomessa kyllä on tarpeeksi hyviä pukuja/puvuntekijöitä, mutta niin paljon esiintymisarkoja ihmisiä. Varsinkin kun se esiintyminen on tärkeämpää kuin ne puvut, ellei tähtää Brother-palkintoon...
    WCS-esityksissä on sekin että niiden pitäisi olla mahdollisimman näyttäviä. Jopa tarinan ja muun sellaisen, Suomessa paljon oleellisemman, kustannuksella. Noita liehutusjuttuja on vissiin ollut melkoisen paljon, koska liehuvilla hihoilla ja nauhoilla saa näyttävyyttä ja kokoa esitykselle vaikka siinä ei mitään muuta oikein tapahtuisikaan. Ja isot robotit sun muut nyt on vaan cooleja. Pienemmät asut sitten vaativat lavan täyteen kaikenlaisia taustoja ja juttuja tehdäkseen siitä näyttävämmän. Yleisölle pitää olla ällisteltävää, ja ihan kiva jos mukaan saadaan tarina tai edes sen siemen.

    Hyvä postaus, tällaisilla katsauksilla voi ehkä saada inspiroitua tätä meidän skeneä kokeilemaan uusia juttuja (ja vaatimaan ensi kisassa että lavalle saa roudata kaikenlaisia taustahärpäkkeitä, ja että valomiehet pistävät namikat napsumaan). Toivon mukaan WCS-karsintojenkaan osallistujamäärä ei jälleen laske...

    VastaaPoista
  5. Kiitos kovasti kommenteistanne! Mukava jakaa WCS-hypeä kanssanne.

    Biitti: Joo, olin kanssa ihan lolwut kun tunnistin Ranskan taustamusiikit. :D; Muistaakseni jollain maalla oli jonkin vuoden finaalissa taustamusiikkina Nightwishiä. Hyvä Suomi!

    lefrin: Kiitos kovasti Korean esityksen linkityksestä. :3 Taidankin editoida sen heti postaukseeni muidenkin ihmeteltäväksi.

    Pumpkin: Jep, olen ihan samaa mieltä siitä, että parin löytäminen voi olla vähän nihkeää. Ehkä täällä on voimassa vähän sellainen yksintekemisen meininki tai sitten vain ei kehdata kysellä julkisesti parien perään.

    Iris: Kiitos kehuista! Olen samaa mieltä siinä, että Suomen WCS-karsinnat kaipaisivat Eurocosplayn kaltaisia puitteita - valoa ja savua ja kaikkea pikkukivaa, mikä tekee esityksestä kuin esityksestä heti astetta viihdyttävämmän.

    VastaaPoista
  6. Nightwishiä oli viime vuonna Saksan finaaliesityksessä!

    VastaaPoista
  7. Eh eh, tämä Brasilian esitys vetää aika sanattomaksi kaikkien noiden jo katsottujen esitysten jälkeenkin. Siis oikeesti.

    http://www.youtube.com/watch?v=lFqU0KVAFOI

    VastaaPoista